VIPROTÁL folyékony takarmány

Kategória: Takarmány

pdfLetöltésVIPROTÁL folyékony takarmány etetésének hatása tejhasznú tehenekre

2014-es kísérlet leírása, melyet a Szent István Egyetem Állatorvos-Tudományi Kara végzett. 

A KÍSÉRLET CÉLJA

ALAPVETÉS

A VIPROTÁL szarvasmarha takarmányozásban történő felhasználásának kedvező hazai tapasztalatai és a külföldi kutatási eredmények hazai megerősítése céljából magyarországi nagylétszámú tehenészetben kísérletesen igazolni a tejhasznú tehenek takarmányozásában való alkalmazásának lehetőségét.
Ezért a kísérlet célja volt megállapítani a VIPROTAL etetésének a nagy tejtermelésű tehenek

• bendőfermentációjára,
• energia‐és fehérjeforgalmára,
• sav‐bázis anyagcseréjére,
• ásványianyag‐forgalmára,
• egészségi állapotára,
• napi tejtermelésére,
• a tej összetételére és
• a tejtermelés takarmányköltségére gyakorolt hatását.

A KÍSÉRLET SZERVEZÉSE

• SZIE Állatorvos‐tudományi KarHajduboszormeny-Beke
• Lesaffre Magyarország Kft
• Hajdúböszörményi Béke Agrárszövetkezet

A KÍSÉRLETI ÁLLATOK

• A kísérlet során 260, átlagosan azonos laktációs számú tehénből azonos létszámú
– kontroll és
– kísérleti csoportot hoztunk létre, majd
• csoportonként az ellés után >80 nappal lévő állatból tehénpáros módszerrel csoportonként 50‐50 tehénnel kísérletbe vont csoportot (megfigyeltek),
• illetve mintavétel céljára 15‐15 állatból ún. csoportmagot alakítottunk ki.

A KÍSÉRLETBE VONT ÁLLATOK LAKTÁCIÓK SZERINTI MEGOSZLÁSA

Kontroll Csoport    Kísérleti csoport
 Ellésszám Egyed   Ellésszám Egyed
 1. laktáció  15   1. laktáció 15
 2. laktáció  20   2. laktáció 20
3. laktáció 5   3. laktáció 5
4. laktáció 6   4. laktáció 6
5. laktáció 2   5. laktáció 2
6. laktáció 2   6. laktáció 2
Összesen 50   Összesen 50

dia1dia2

A SZARVASMARHA ENERGIAEGYENSÚLYA ÉS FEHÉRJEELLÁTÁSA

(rövid áttekintés)

• Energiaforrások
• Energiaegyensúly
• Fehérjeellátás
• Aminosav egyensúly

ENERGIAFORRÁSOK

• Fő forrás a takarmány összetett szénhidrátvegyületei:
– Keményítő
– Cellulóz, hemicellulóz
Egyszerű szénhidrátok – nem számottevő
Zsírok –korlátozott lehetőség, védett zsírok

A TEJHASZNÚ TEHÉN BENDŐEMÉSZTÉSÉNEK VÁZLATA

18‐22 kg takarmány szárazanyag
109 /ml heterofermentatív baktérium (≈200 törzs)
cellulóz‐, keményítő‐, fehérjebontó
(60‐70% bomlik le)
100‐180 l bendőtartalom (2‐8%/óra)
 ↓↓
2‐4 kg baktérium szárazanyag
↓↓   ↓↓
Illó zsírsavak
(9‐10 kg)
  Baktérium‐fehérje
(1,0‐1,7 kg)

A TEHÉN ENERGIAELLÁTÁSÁNAK EGYENSÚLYA

 Tehén Energiaellátásának egyensúlya

A BENDŐNAPI ILLÓZSÍRSAV‐TERMELÉSÉNEK ÁTLAGADATAI TEHENEKBEN

(WILTROUT és SATTER, 1972 nyomán)

Megnevezés Paraméter Szárazonálló Tejelő
Szárazanyag‐
felvétel (állat/nap)
kg 9 25
Összes illózsírsav‐
termelés/nap
mol
kg
62.0
4.1
168.0
11
Acetáttermelés/
nap
mol
kg
42.0
2.5 
120,3
7,2
Proionáttermelés/
nap
mol
kg
12.0
0.9
39,06
2,97
Butiráttermelés/
nap
mol
kg
8.0
0.7
9,38
0,78

dia4

A TEHÉN FEHÉRJE‐/ AMINOSAVELLÁTÁSÁNAK
EGYENSÚLYA

dia5

AMINOSAV‐EGYENSÚLY

dia6

VIZSGÁLATOK


• A takarmányadag táplálóanyag‐tartalmát a mintavételekkel egy időben, havonta egy alkalommal laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük.
• A kísérletbe vont állatok kondícióját a kísérleti és a kontroll csoportba soroláskor, valamint minden mintavétel alkalmával pontoztuk a 0‐5 pontos kondíció pontozásos rendszer szerint (Mulvany,1977).
• A bendőfermentáció monitorozását a bendőfolyadék illó zsírsav‐(ecet‐, propion‐és vajsav) és a tejsav‐koncentrációjának GC‐vel történő meghatározásával vizsgáltuk.
• A bendőfolyadék pH‐ját és ammónia‐koncentrációját szintén meghatároztuk.
• A takarmányozás színvonalát és az állatok egészségi állapotának ellenőrzését anyagcsere‐profil vizsgálattal végeztük.

NAPI TAKARMÁNYADAG

  Kontroll   Kísérleti
Kuk.szil.Béke dorogi 13.12.09.. 18.00 kg 22.00 kg
Lucernaszenázs Dorogi 2013.09.30. 6.00 kg 6.00 kg
Olaszperje szenázs Béke Dorogi 13.09.30. 3.00 kg 4.00 kg
Luc.széna Dorogi 13.09.30. 3.00 kg 2.00 kg
Rétiszéna.Béke dorogi. 13.09.30. 1.00 kg 0.75 kg
Melavit SG 9

1.50 kg

1.00 kg
VIPROTÁL 0.00 kg 1.00 kg
Víz 8.00 kg 8.00 kg
Toxinkötő 0.46 kg 0.46 kg
Gyapotmag 2014-03-03. 1.00 kg 0.50 kg
Takarmány mész 0.20 kg 0.20 kg
Extrahált napraforgó 1.60 kg 0.00 kg
Kukorica liszt Béke 13.10.03. 2.30 kg 3.50 kg
Vega-Pro 1.50 kg 0.00 kg
Helvécia energia 1.50 kg 1.50 kg
Extrahált szója 0.00 kg 1.00 kg
Tejelő táp 1-es 5.00 kg 5.70 kg
Összesen: 54.1 kg 57.6 kg

NAPI TAKARMÁNYADAG SZÁMÍTOTT TÁPLÁLÓANYAG TARTALMA

  Kontroll   Kísérleti
Szárazanyag 26,9 27,3 kg
Energia cc.: 6,9 6,6 MJ/kg
Fehérje cc.: 165,0 160,0 g/kg
Nyers rost: 19,3 17,6 %
Nyers zsír: 4,5 3,8 %
Sz.a. az össz adag%: 

49,7

47,4 %
Abrak/Sza.menny.  45,1 41,9 %
A-vitamin  250000,0 285000 NE
D-vitamin  32500,0 37050 NE
E-vitamin   751,4 856 mg/kg
Ca/P 1,9 2,0  
MFE: 2550,7 2580 g
MFN: 2892,6 2738 g
MF cc: 94,9 94 g/kg
Fehérje mérleg: 341,9 158  
Cink 3000 3447 mg/kg
Mangán 2001 2320 mg/kg
Réz 250 288 mg/kg
Vas 215 444 mg/kg
Selén 13 14 mg/kg

Cobalt

5 6 mg/kg

Niacin

5135 5790 mg/kg

Jód

25 29 mg/kg

dia7dia8


dia9dia10

dia11

MINTAVÉTELEK

• A bendőfolyadék‐, vér‐, illetve vizeletmintákat minden esetben a „csoportmagban" lévő állatokból vettük a reggeli etetés utáni 3‐5. órában.
• A bendőfolyadék‐minták vétele Dirksen szondával történt. A bendőfolyadékot hűtve, hermetikusan lezárt üvegedénybe szállítottuk a laboratóriumba.
• A vérmintákat a v. subcutanea abdominis‐ból, a vizeletmintákat a húgyhólyagból vettük és 20 ml‐es kémcsőbe téve 4 °C‐on a laboratóriumba szállítottuk.
• A vérminták megalvadását heparinnal gátoltuk.

mintavetel1mintavetel2mintavetel3mintavetel4

 

mintavetel5

MINTAVÉTELI IDŐPONTOK

 

Mintavételek 2014.
02.13.
2014.
03.04. 
2014.
03.11. 
2014.
04.02.
2014.
04.14.
2014.
04.22.
2014.
04.29.
2014.
05.05.
2014.
05.12.
Teljes körű
mintavétel
+   +       +   +
Teljes körű
mintavétel
  +   + + +   +  

 A BENDŐFOLYADÉK VIZSGÁLATA

• Illózsírsav‐koncentráció
• Illózsírsav moláris arány
• pH (sav‐bázis anyagcsere)
• Ammóniakoncentráció

dia12dia13dia14

ANYAGCSERE‐PROFIL VIZSGÁLATOK

Vér:

• Hematológiai állapot: hemoglobin
• Energiaforgalom: glükóz, BHB, NEFA
• Máj egészségi állapota: AST, albumin
• Fehérjeellátottság: összfehérje, karbamid
• Ásványi anyagok: Ca, szervetlen P, Mg

Vizelet:

• Fehérjeellátottság: karbamid
• Sav‐bázis anyagcsere: pH, NSBÜ (Nettó Sav‐Bázis Ürítés)
• Ásványi anyagok: Ca, P, Na, K

dia15dia16dia17

dia18dia19dia20

dia21

 

TEJTERMELÉS

• Átlagos napi tejtermelés
• Tejzsír koncentráció
• Tejfehérje koncentráció
• Tejcukor koncentráció
• Szomatikus sejtszám

dia22dia23dia24

dia25dia26

Összefoglalás

• Kiegyensúlyozott takarmányozás (energia‐és fehérjeegyensúly, alacsonyabb TMR DM, több tömegtakarmány )
• Kedvezőbb bendőfermentáció, több illózsírsav – jobb energiaellátás
• Jó egészségi állapot
• Kisebb karbamid koncentráció (vér, tej)
– Kisebb májsejt igénybevétel
– kedvezőbb energiaegyensúly
– Jobb szaporodási eredmények
• Nagyobb tejtermelés
• Gazdaságos felhasználási lehetőség

Megjelent: 1864 alkalommal
fu