fuvetomag-slide

Keverékek és fajták

ForageMax - minőségi fűmag-keverékek

foragemaxA ForageMax a DLF-Seeds fűmagkeverékeinek neve , melyek több éves, kísérletek során és gyakorlati gazdálkodás kapcsán megszerzett tapasztalat eredményeit foglalják magukban. A DLF-Seeds a Dán Mezőgazdasági Tanácsadó Szolgálattal együtt nagy számú kísérletet és vizsgálatot folytatott le számos országban, annak érdekében, hogy a legjobb keverékeket alkossa meg - olyanokat, amelyek jól alkalmazkodnak a helyi klimatikus viszonyokhoz és takarmányozási igényekhez.

Egyértelműen kimutatták, hogy az új, magas hozamú ForageMax keverékek gazdaságokban történő bevezetése szignifikánsan növeli a tej- és hústermelést, ami egyben magasabb bevételt is jelent a gazda számára.

Maximalizálja előnyeit a ForageMax-szel

A ForageMax keverékek összeállításához több, mint 10 különböző fajtát használunk. A mögöttes elképzelés és cél az, hogy úgy vessük meg a magas minőségű takarmány előállításának alapjait, hogy közben a növény ne veszítsen szívósságából és stressztűrő képességéből . Ennek elérése érdekében a ForageMax keverékek 4-6 olyan fajtát tartalmaznak, melyek mindegyike a terület hasznosítási céljainak megfelelően lett kiválasztva..

ForageMax – a keverékek jellemzői

CutMax - Original
- nagyon magas és stabil hozam

Csomós ebírrel
A CutMax - Original ideális évi 2-4 silóvágáshoz rotációs rendszerben, 2-4 évente történő megújítás mellett. A keverék csomós ebírt is tartalmaz, ami még a szárazabb körülmények között is biztosítja a nagyon magas és stabil hozamot. Tehát a CutMax - Original ugyanúgy megfelel a hideg és mérsékelt régiókhoz,
mint a meleg és száraz területekhez.

CutMax - Digest
- hozam és minőség egyben

Festuloliummal
A CutMax - Digest Festuloliummal készül, ami nagyon magas emészthetőséget és megemelt cukortartalmat mondhat magáénak. A CutMax - Digest biztosítja a legmagasabb bevitelt és tejhozamot. Ideális évi 2-4 silóvágáshoz rotációs rendszerben, 2-4 évente történő megújítás mellett. A CutMax - Digest ugyanúgy megfelel a hideg és mérsékelt régiókhoz, mint a meleg és száraz területekhez.

CutMax - Clover Protein
- Magas hozam, alacsony input

Vörshere Festuloliummal
A CutMax - Clover Protein egy rövidtávú karbantartásra szolgáló keverék. A magok több, mint a fele vöröshere, míg a fennmaradó rész Festulolium; ezek együttesen nagyon produktív keveréket alkotnak, és megvan bennük a magas fehérjetartalmú nagy mennyiségű takarmány szolgáltatására mutató potenciál. Ezzel egyidőben megtakarítást is lehetővé tesznek: a termőföldön a nitrogén kapcsán, az istállóban pedig a koncentrátummal kapcsolatban. CutMax –

A Clover Protein elsősorban hideg és mérsékelt régiók számára készült, és a legjobb eredményt 3-4 vágásos rendszerben produkálja.

CutMax - Alfa Protein
- Nagyon magas hozam és stabilitás

Lucerna hidegtűrő füvekkel
A CutMax - Alfa Protein egy hosszútávú karbantartást biztosító keverék nagy arányú hüvelyes-tartalommal. A vöröshere és a lucerna hektáronként nagy fehérjehozamot biztosít, és emellett mindkét hüvelyes mélyre hatoló gyökérzettel bír, ami a jó szárazságtűrés záloga. A keverék számára kiválasztott füvek kiváló hidegtűrésű fajták:
ennek eredményeképpen a CutMax - Alfa Protein nagyon ellenálló keverék a hideg és mérsékelt területek számára egy 3 vágásos, silótakarmány vagy szárított szálas-takarmányt megcélzó rendszerben.

CutMax - Alfa Protein - Hot & Dry
- nagyon magas hozam száraz feltételek mellett is

Lucerna a száraz és meleg régiókhoz is alkalmas füvekkel
A CutMax - Alfa Protein Hot & Dry egy hosszútávú karbantartást biztosító keverék nagy arányú lucerna-tartalommal. Ez nagy fehérjehozamot biztosít hektáronként. A lucerna gyökérzete nagyon mélyre hatol. Az ezen keverékben található fűfajták nagyon jól tűrik a forró és száraz körülményeket: ennek eredményeképpen a CutMax - Alfa Protein Hot & Dry nagyon ellenálló keverék a forró és száraz területek számára egy 3 vágásos, silótakarmány vagy szárított szálas-takarmányt megcélzó rendszerben.

GrazeMax - Original és Hot & Dry
– Kivételes minőség

Nagy hozamú tejelő tehenek legeltetéséhez
A GrazeMax keverék intenzív tejtermelőknek készült. Ez fehérhere és az angol perje télálló változatainak keveréke, és megfelelő körülmények között nagyon nagy mennyiségű minőségi takarmányt biztosít a legelő állatok számára. A nyári termés jó; a GrazeMax 2-3 évente megújítást igényel. Létezik GrazeMax keverék forró és száraz területekre is; ez a nádképű csenkesz ízletes és emészthető változatain alapul.

VersaMax - Robust (korábban CoverMax)
– Robosztus és ellenálló

Külterjes legeltetéshez és fenntartáshoz; minden körülmények között
A VersaMax - Robust igazán szívós keverék, amit ott érdesmes használni, ahol stressztűrésre van szükség. A VersaMax - Robust elsősorban állandó legelők számára készült, de nagyon jól megfelel egy-két korai, silótakarmányt vagy szárított szálastakarmányt megcélzó kaszáláshoz is. A VersaMax - Robust olyan fajtákat tartalmaz, melyek vegyítik a talajtakarást, a téltűrést, a szárazságtűrést és a magas hozamot. A VersaMax – Robust nem csupán a szarvasmarhák legeltetéséhez, de birkák és lovak számára is ideális, mivel tolerálja a rövidre legelést. A VersaMax - Robustból nyert takarmány ízletes, de emellett a megfelelő rostokkal is ellátja az állatokat.

VersaMax - Original és Hot & Dry
- Multifunkcionális

Teljeskörű keverékek magas termelékenységgel
A VersaMax - Original két változatban kapható. Létezik egy hideg és mérsékelt területekhez alkalmas keverék, amely fehérherét és perjéket tartalmaz, valamint van egy forró és száraz régiókat megcélzó keverék is, ami vörösherén, Hyhibrid perjén és nádképű csenkeszen alapul. A VersaMax - Original ideális a karbantartás és legeltetés együttes céljaira, melyek mellett nagyon magas hozam produkálására képes nagyon jó takarmányozási értékek mellett. Azt javasoljuk, hogy ennél a keveréknél váltogassa a kaszálást és a legeltetést.

GrassMax - Original és +iSeed®
- Gyors és ízletes

GrassMax a meglévő termőföldek felülvetésére
Egy idősebb füves terület hozama drámaian emelkedhet új, erőteljes fiatal növények bevitelével. A GrassMax csak nagyon gyors megtelepedésű fajtákat használ, így például a Festuloliumot, a hibrid perjét, valamint a tetraploid angol perjét. Ezek a fajták nagy magokkal rendelkeznek, csírázásuk gyors, így fel tudják venni a versenyt a területen már meglévő növényekkel. Javasoljuk, hogy alkalmazzon felülvetést az olyan területeknél, melyeket nem újít meg teljesen rendszerszerűen. A GrassMax - Original iSeed®-del is kapható.

ForageMax Mixture összetételek

 ForageMax Keverékek

  Vágás és tartósítás Legeltetés Legeltetés és
Vágás/tartósítás kombinációja
Felülvetés
  CUTMAX
ORIGINAL
CUTMAX
DIGEST
CUTMAX
CLOVER
PROTEIN
CUTMAX
ALFA
PROTEIN
CUTMAX
ALFA
PROTEIN
Hot&Dry
GRAZEMAX
ORIGINAL
GRAZEMAX
Hot&Dry
VERSAMAX
ORIGINAL
VERSAMAX
ROBUST
(Korábban
CoverMax)
VERSAMAX
Hot&Dry
GRASSMAX
ORIGINAL
GRASSMAX
+ISEED
 Időtartam 2-4 év 2-4 év 2-3 év 2-4 év 2-4 év 2-4 év 2-4 év 3-5 év Több mint
5 év
3-5 év 2-4 év 2-4 év
Vetési ráta Kg/Ha 25-30 25-30 25-30 25-30 25-30 25-30 25-35 25-30 30-35 25-30 25-30 50-60
 
Vöröshere 15 15 55 10           10    
Lucerna        30 40              
Közepes levelű
Fehérhere
           10 10 10   5    
Kislevelű
Fehérhere
          5   7 5      
Festulolium típusú perje  20 25 25 20 25         25 30 30
Festulolium típusú nádképű csenkesz   25 25                  
Hibrid perje         15         40 20 20
Anfol perje
Közepes tetraploid
30 20   10   40 20 54 30   50 50
Angol perje, késői tetraploid           45            
Komócsin 10 15   15       11 15      
Csomós ebír 25     10 15         20    
Nádképű csenkesz         15   70   25      
Réti csenkesz               11        
Vörös csenkesz                 10      
Réti perje               7 15      
Magyar rozsnok         15              

11. táblázat

Nemesítés a magas hozamért és minőségért a DLF-TRIFOLIUM-nál

A nemesítés célja, hogy olyan új változatokat fejlesszünk ki, melyek megfelelnek az optimális tej- és húshozamhoz: ezek olyan magas termőképességű változatok, melyeknek csökkentett a víz-, műtrágya- és növényvédelmi igénye. Az ízletesség és a takarmány minősége kiemelt fontosságúak; a nemesítési anyagot számos szélsőséges és stresszes körülmény között, így például fagyban és szárazságban egyaránt teszteljük, továbbá számos betegség nyomásának is kitesszük azokat. A világszintű tesztelés segít az olyan magas hozamú változatok megtalálásában, melyek ellen tudnak állni az ilyen különféle stressztényezőknek, beleértve az időjárási viszonyok váltakozását is.

 

A keverékekben használt fajták

  Kombinált kezelés Tartósítás Legeltetés Extenzív legeltetés
 
Főbb fajták Fehérhere (közepes és nagy levélméret),
Angol perje
Vöröshere,
Angol perje,
Festulolium
Fehérhere (kis és közepes levélméret),
Angol perje
Nádképű csenkesz,
Angol perje, komócsin,
További fajták Komócsin,
Réti csenkesz,
Réti perje
Komócsin,
Csomós ebír
  Fehérhere,
Vörös csenkesz
Réti perje
Keverék VersaMax CutMax, ProteinMax GrazeMax VersaMax - Robust
Megjegyzések Kombinált kezeléshez.
Szívósság, ízletesség.
Silótakarmányhoz
Nagyon magas hozam.
Magas cukortartalom,
nagyfokú ízletesség.
Magas hozam, téltűrés,
talajtakarás.

12. táblázat Különféle használati célra készített fűkeverékek.

 

 

 

Megjelent: 4047 alkalommal
fu