Alternatívák kiváló minőségű tömegtakarmány bázis megvalósításához

Az utóbbi évek szeszélyes időjárása és a kizárólag kukorica és lucerna bázisú tömegtakarmányozási gyakorlat sok helyen nehéz feladat elé állította a szarvasmarhatartó telepek sokaságát.


A több lábon álló –több növényfajra alapozott tömegtakarmány bázist használó telepek sokkal könnyebben vészelték, vészelik át ezt a nehéz időszakot, magas termelési szinttel rentábilisan termelve. Mind gazdaságossági, mind élettani szempontból a bendőemésztést támogató magas emészthető NDF tartalmú tömegtakarmányok kerültek az érdeklődés középpontjába.
A termőterület jobb kihasználhatóságát (évi 2 betakarítás) és a magas szintű olcsó termelést szolgálják ezek a növények az egészség javítása, ezzel együtt pedig a hasznos élettartam emelése mellett.

Ezen növények:

  • - Intenzív, hamar lekerülő fűfajták, keverékek.
  • - Szenázs készítésre alkalmas rozsok.
  • - Korán lekerülő gabonás keverékek.

Néhány terméseredmény, beltartalom és kép a fentiekkel kapcsolatban:

A bemutatásra szánt kultúrák gyenge termőhelyi adottságú alacsony aranykoronájú területekről származnak: Jászság, szarvas környékének szikes rossz vízgazdálkodású területei valamint a Gödöllői dombság homokos területei.

Füvek:

Cutmax digest keverék: betakarítás 05. 02. Laktarius SzarvasTermés: 15,86 t/ha 48,5% Sza.

jeanne-fuJeanne fajta: 3,6 tonna/ ha széna Laktarius Szarvas betakarítás 05.02.

jeanne-fu2

2. növedék Cutmax Digest Laktarius Szarvas 05. 24.2. növedék Cutmax Digest Laktarius Szarvas 05. 24.

Versemax Hot and Dry Szarvasi Agrár Zrt. 14,9 Tonna/ha szenázs betakarítás 05.10  Versemax Hot and Dry Szarvasi Agrár Zrt. 14,9 Tonna/ha szenázs betakarítás 05.10

Rozsok:

Két fajta a Protector és a Diament került vetésre valamint a Bonfire hibrid de ez szerepelt leggyengébben. A termésmennyiség szenázs értékben
15,8 t/ha és 22t/ha között változott a legnagyobb mennyiség Nagygomboson homokos területen termett.

Nagygombos: betakarítás 04. 30.Nagygombos: betakarítás 04. 30.

A korán lekerülő növények után lehet vagy kukoricát vagy kicsit szerényebb beltartalmat adó de nagyobb biztonsággal termő cukor cirkot (Top siló cukorcirok) vetni.
JászkisérAzonban ami megtermett azt a lehető legjobb beltartalommal be is kell takarítani. Megfelelően össze kell hangolni a vágási rendterítési és képzési kapacitást a leggyorsabb fonnyadás érdekében ami a legkisebb veszteséget biztosítja.

Az erjedés gyors és irányított kell legyen, amihez kiváló minőségű magas CFu számú 1011 baktérium kultúrát ajánlunk versenyképes áron.
Ezután „már csak" az a feladat, hogy a megfelelően betakarított és megerjedt takarmányt hosszú időre akár 2 évre is eltároljuk és megvédjük a romlástól.

A telep méreteit az állatállomány létszámát és ennek függvényében a napi takarmányfogyást figyelembe véve, nagyobb létszámú telepek esetében két lehetőség áll rendelkezésünkre:

- Falközi siló kettős takarási rendszerrel (vacum fólia és 800%-ig nyújtható takaró fólia) ezekből a termékekből prémium minőséget tudunk biztosítani szolid áron.
- Fólia hengerbe történő betárolás: amihez a töltőgépet,a fólia tömlőt amely 28-30 bar nyomásig tölthető, és a nagy tapasztalatú gépkezelőt együttesen ajánljuk.

Alattyáni rozs szenázs betöltve fólia hengerbe:

Alattyáni rozs szenázs betöltve fólia hengerbe

 

Megjelent: 2730 alkalommal
fu