Bendőbarát, költséghatékony takarmányozás

A számok tükrében:

Bendőbarát, költséghatékony takarmányozás Jeanne fűszenázzsal Vitfoss takarmányozással

Az utóbbi évek szeszélyes időjárása és a kizárólag kukorica és lucerna bázisú tömegtakarmányozási gyakorlat sok helyen nehéz feladat elé állította a szarvasmarhatartó telepek sokaságát.

A több lábon álló, több növényfajra alapozott tömegtakarmány bázist használó telepek sokkal könnyebben vészelték, vészelik át ezt a nehéz időszakot, magas termelési szinttel rentábilisan termelve. Mind gazdaságossági, mind élettani szempontból a bendőemésztést támogató magas emészthető NDF tartalmú tömegtakarmányok kerültek az érdeklődés középpontjába.

A termőterület jobb kihasználhatóságát (évi 2 betakarítás) és a magas szintű olcsóbb termelést szolgálják ezek a növények az egészség javítása, ezzel együtt pedig a hasznos élettartam emelése mellett. A rendelkezésre álló lehetőségek közül kiemelkedik a ForageMax rendszer által kínált számos fajta és keverék.
A Jászapáti 2000 Mg. Zrt. 2014 őszén vetett Jeanne olaszperjét a szarvasmarha állománya számára. Az aszályos időjárás ellenére jó minőségű és megfelelő mennyiségű terményt
sikerült betakarítani. A Jeanne tetraploid olaszperjéből jó minőségű szenázs készült, melynek beltartalmi paraméterei a következőek:
Nyersfehérje: 176; NDF 475; ADF 295; ADL 19 g/kg sza

 

A frissen betárolt szenázs etetését 2015. június 7-én kezdtük meg, ami egybe esett az első hőstresszes időszakkal.

 

traktor2Ezt megelőzően az etetett nagytejű adag beltartalmi értékei az alábbiak voltak:
• nyers fehérje 17,0%
• keményítő 24,5%
• nyers rost 15,5%
• NDF 29,8%
A napi adag ára 1643,3 Ft, az 1 liter tej takarmányozási ktg-e 36,46 Ft volt.
A napi abrak mennyisége szárazanyagra vetítve 41,54 % volt ebben az adagban.
Ezen a takarmány adagon az aktuális májusi befejés alapján 26,2 litert termelt az állomány, 3,6% zsír -és 3,27% fehérje tartalom mellett.

Az új nagytejű adag beltartalmi adatai a következők: (melyben 7,2 kg olaszperje szerepelt)
• nyers fehérje 16,7%
• keményítő 22,4%
• nyers rost 17,4%
• NDF 33,5%
Az adag napi ára: 1450,40 Ft, az 1 liter tej takarmányozási költsége 35,6 Ft volt.
Az abrak mennyisége szárazanyagra vetítve 37,4 %-ra csökkent.
Megállapíthatjuk, hogy a napi takarmányozási költség 192,90 Ft-tal csökkent, melyre az abrak 4,15%-al történő redukálása is hatással volt, amelyre a szenázs etetése adott lehetőséget.

 

A fokozódó hőstressz ellenére a tejtermelés 0,5 literrel emelkedett a májusi befejéshez képest.
Június utolsó napjaira 7,2 kg-ról 10 kg-ra emeltük az olaszperje mennyiségét, ami további 23 Ft-os napi költségcsökkenést eredményezett.
Ennek hatására a júliusi tejtermelés 0,7 literes emelkedést mutatott.
Az elhúzódó hőstresszes időszakban július második felétől csökkentettük a párhuzamosan adott lucerna szenázs mennyiségét, és 1,4 kg-al tovább növeltük az olaszperje napi adagját. Ennek eredményeképpen az augusztusi befejés 28,3 liter lett, 3,94 % zsír és 3,3 % fehérje tartalommal.
A mutatók szerint a tejtermelés 2,1 literrel emelkedett a vizsgált forró nyári időszakban.

 

traktor3Az olaszperje etetését szeptember közepétől megszakítottuk, mert a silótérre szükség volt, és a rendelkezésre álló helyre kukorica szilázs lett betakarítva.
Ennek hatására a napi takarmányozási költség 50 Ft-tal emelkedett és a termelés rövid időn belül a májusi 26,2 literes szintre csökkent vissza.
Mind ezek alapján kijelenthető, hogy a bendő számára kedvezőbb rostösszetételű Jeanne fűszenázs etetésével csökkenthető a takarmányozási költség. Hőstresszes időszakban is fenntartható, emelhető a termelés színvonala.
Nagyobb termelés mellett egészségesebb lesz az állatállomány. 

pdfA számok tükrében: Bendőbarát, költséghatékony takarmányozás

Megjelent: 1884 alkalommal

Kapcsolódó elemek

fu