DLF Lucerna Kérdések és válaszok

DLF Lucernafajták a gazdaság profitabilitása és rentabilitása érdekében nemesítve
• Extrém szárazságtűrés, magasabb fehérjetartalom, mint a szója vagy a kukorica
• Nincs szükség nitrogén utánpótlásra, tökéletes összetevője tömegtakarmányainknak

Kérdései fogalmazódnak meg a DLF lucernáival kapcsolatban ?
Alább pár felmerülő kérdésre adunk választ:

 1. Mit jelent a „multi-leaf” fajta , és milyen előnyökkel járnak?

  lucerna12A „multi -leaf” azt jelenti: több mint három levél. A legtöbb piacon kapható fajta „trifoliate” vagyis háromleveles variációk. A „multi-leaf” fajtákkal mondanom sem kell sokkal nagyobb
  esélyünk van tökéletes minőségű tömegtakarmányt csinálni, mint a háromleveles fajtákkal. Mindemellett a hozam egyértelműen magasabb.
 2. Mi a legnagyobb különbség a lucerna és a here között?

  A lucerna sokkal magasabb perzisztenciával rendelkezik mint a herefélék. Igaz a fehér here több kaszálást biztosíthat évente mint a lucerna, viszont a lucerna sokkal szárazságtűrőbb, hamarabb
  fejlődésnek indul, valamint megtelepedése a szegényebb talajokon is gyors és biztos.
 3. Mit jelent a DLF lucernák FD értéke?

  Az FD érték vagyis angol szinonímával a „fall-dormancy” a nyugalmi állapot elérésére való hajlam szerinti besorolás, melyet 1-től 10-ig terjedő skálán értékelünk. Az FD1 értékkel rendelkező fajták ezt a nyugalmi állapotot nagyon kora ősszel elérik. Az FD10 értékkel rendelkező fajták a nyugalmi, alvó állapot elérését nagyon későn, nagyon rövid időre érik csak el vagy egyáltalán nem képesek rá. Így ezek a fajták sokkal inkább ki vannak téve az időjárás és főleg az alacsony hőmérséklet károsító hatásainak.
 4. Mit jelent még számunkra az FD érték?

  Az FD érték azt is előrevetíti számunkra, hogy hány kaszálást hozhatunk le évente az adott fajtából. (itt mindenképpen megjegyzendő, hogy az értékek kizárólag a fajtában levő genetikai
  potenciál és az adott éghajlati típustól nagymértékben függ)
 5. Mi is az a LR vagyis „lodging resistante” érték?

  Többször megesik, hogy a kaszálás ideális időpontja ilyen - olyan okok miatt késik. Ilyenkor óriási szerepe van a fajta LR értékének, vagyis, hogy lucernánk öregedése minél később kezdődjön el. Hozamveszteség és minőségi romlás nélkül, képes legyen átvészelni ezt az időszakot.
 6. Legeltethető e a lucerna?

  Vannak fajták amik igen de a legtöbb fajta az intenzív legeltetést nem tolerálja. Vannak kimondottan legeltetésre is szánt fajták, melyek koronagyökerei alacsonyabban vannak. Ez a legfontosabb kritérium, hiszen ha a koronagyökér megsérül akkor a növény elpusztul.
 7. Szükséges e a lucernához bármiféle oltóanyagot, adalékanyagot használnunk?

  Egyértelműen NEM ! Óriási marketing manapság a Ryzobiumos kezelés, vagyis a magokat bevonattal látják el. Ez a hazai viszonyok mellett teljesen felesleges pénzkidobás. Ugyanis az olyan területeken van élrtelme az ilyen kezeléseknek, ahol még nem fordult elő sem lucerna sem pillangós kúltúrnövény.
  A lucerna és a ryzobiumok szimbiózisban való együttélése ismeretes számunkra. Belátható, hogy a hazai viszonyok mellett az állattenyésztő gazdaságokban a takarmánynövények rotációja eredményeként nincs olyan terület ahol használatuk indokolt. Másféleképp, számomra több funkcionális szakmai és ökonómiai kérdést vet fel , de ez a téma megérne egy külön „misét”.
 8. Hogy alakul a fehérjetartalom a többi tömegtakarmány növényünkhöz képest?

  Egy jó lucernafajta általános fehérjetartalma 19-20%, melynek 70%-a emészthető. A legújabb fű Festulolium fajtáknak 15-17% melyek emészthetősége 80% feletti. Gabonaszenázsok
  esetében a fehérjetartalom 13-15% emészthetősége jóval elmarad a lucerna és a festululium hibridfű fajtákhoz képest.
 9. Miért mondjuk , hogy a lucernák extrém szárazságtűrők?

  Ezeknek a fajtáknak annyira mélyrenyúló gyökérzetük van, hogy a talaj olyan rétegeiből képesek a nedvességet hasznosítani ami más növények számára hozzáférhetetlen.
 10. Vethetjük e a lucernát együtt a fűvel?

  Mivel a lucerna önmagában nem elégíti ki a szavasmarha takarmányozási igényeit, így javasoljuk sok esetben az együtt vetést. Rendkívűl jó megtelepedő képesség talajtakarás, ezáltal
  gyomelnyomó hatása miatt, valamint a megfelelő fehérje energia arány elérése érdekében, fantasztikusan kiegészítik egymást.
 11. Miért kell hagyni, hogy a lucerna egyszer egy évben virágozzon?

  A lucerna a virágzás alkalmával olyan tartalék tápanyagokat épít be, melyek segítik a káros környezeti tényezők, vagy például a tél átvészelését. Így javasoljuk, hogy hagyjuk a lucernáinkat
  évente egy alkalommal virágozni.
 12. Hogyan válasszuk meg a lucerna kaszálásának időpontját?

  Ez a kérdés már egy többször lerágott csont , vagyis a legmegfelelőbb időpont a korai „zöldbimbós” állapot, a megfelelő emészthetőség és fehérjetartalom elérése és megtartása érdekében.
 13. Miért is kell különös figyelmet szentelni a kaszálásra és a szárításra?

  A kaszálásnál sokkal fontosabb, kiemelt figyelemmel kell lenni a rendkezelésnél. Megválasztani a megfelelő gépet és a megfelelő időpontot , hiszen a levelek sokkal előbb száradnak mint a szár és ilyen kor pergésre hajlamosak. A nem megfelelő betakarítás esetén a hozam akár 40%-a veszhet el a nem megfelelő eljárás következményeként.

Keresse kérdéseivel vagy szaktanáccsal kapcsolatosan területi kollégáinkat!

 pdfDLF Lucerna / Kérdések és Válaszok

Megjelent: 305 alkalommal
fu