lucerna

Lucernát és füvet...

A gondolkodásmód új generációja a takarmányozásban

Amikor új lucerna vetésen gondolkodunk automatikus a területünk tisztán és kizárólag lucernával történő bevetése jut eszünkbe.
Mi a Vital-Feed-nél úgy gondoljuk itt az ideje, hogy felsoroljunk néhány olyan előnyt, miért is érdemes az új vetésterületeinket úgy tervezni, hogy fűmagot is tartalmazzon a vetőmagkeverék.

  1. A fű vetőmag olyan területeken is életképesen fejlődésnek indul ahol a lucernának nehéz adaptálódni.
  2. A fű gyors és erélyesebb növekedése nagyon hamar kitölti a foltokat, megöli a gyomokat, így az már az első növedék esetében biztosítja a nagyobb hozamot és a magasabb perzisztenciát.
  3. A fű- lucerna keverék minősége, így emészthetősége sokkal lassabban romlik az idő, előrehaladtával, és majdan a későbbi kaszálások között is, hiszen a fű újrasarjadása elsősorban “levelet tartalmaz” ellentétben a lucernával.
  4. A fű sokkal kevésbé szenved kárt a betakarítás, növényvédelem és a tápanyagutánpótlás során a gépek taposása következtében.

feherjetartalom

A fű lucerna keverékek takarmányozási szempontból is számos előnyt hordoznak:

 

5. A fű- lucerna keverék emészthetőségi adatai sokkal közelebb állnak a szarvasmarha igényeihez, mint a tiszta lucernáé, hiszen az energia és fehérje összetétele sokkal kedvezőbb a keveréknek.

6. A fű olyan potenciális előnyöket biztosít a keveréknek, mellyel a keverék magasan felülmúlja a gabonaszenázsok emészthetőségét.

7. A fű és lucerna “keverék szenázs” etetése mellett csökkenthető az acidózis veszélye anélkül, hogy csökkenne a tejtermelés, hiszen lényegesen kevesebb emészthetetlen rostot viszünk a takarmányadagba.

8. Legelőkeverékek esetében sokkal alacsonyabb a felfúvódás veszélye.

9. Kombinált vetés eredménye az optimális fehérje/szénhidrát arány.

 

Természetesen keverékek összeállításánál, a telepi “management” a felhasználási –hasznosítási irány, a legkülönbözőbb variációkat kínálja számunkra az elérni kívánt eredmény vonatkozásában. A különböző keverési arányok a fajok és fajták választásánál, az egy hektárra eső növények számát tekinthetjük kiindulási alapként.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a keverékben minimum 85-15 arányban kell szerepeltetni a lucerna-fű keverékét, hogy a kívánt agronómiai hatást elérjük.

lucerna2

Takarmányozási szempontból a legelőnyösebb a 60-40 arány beállítása, mely keverék 60% lucerna vetőmagot és 40% fű vetőmagot tartalmaz.
Mint ahogy említettük a felhasználási irány és az intenzívebb igények/ szenázs beltartalom elérése lehetőséget kínál számunkra egy ebben az esetben ideálisabb 60-20-20 vagy 60-30-10 arányú lucerna- fű- here keverék összeállítására.

 

Mivel a különböző növényfajok vetőmagjai nagyon különböző méretűek lehetnek, valamin a súlyuk is nagyon eltérő, így a legfontosabb a keverék összetételének nagyon precíz megválasztása.
Nem elég a fajokat megválasztani csupán, de komoly odafigyelést és tapasztalatot igényel az egyes fajták megválasztása is. A Vital-Feed Kft. és a DLF Seeds&Science több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a vetőmagkeverékek ilyen irányú kialakítása területén. (CUTMAX és MEDOWMAX keverékek)

 

lucerna3Mindezek mellett rendkívül fontos szempont a vetésidő helyes megválasztása, hiszen a fűmagvak fejlődéséhez és csírázásához 15 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő a lucernához képest. Tehát a hőmérséklet szempontjából a legideálisabb vetésidő a tavasz közepe, valamint a nyár vége, és a kora ősz.
A növényvédelemi szempontból ezen keverékek vetése esetén jóval költséghatékonyabban járhatunk el, mivel a fű gyors (festulolium fajok) fejlődése miatt nagyon hamar összefüggő talajtakarót biztosít elnyomva a nemkívánatos gyomokat. Betakarításnál kétségkívül az első kaszálásnál szembetűnően
nagyobb lesz a fűhozamunk a keverék esetében, ami számos már említett és tapasztalt pozitívummal jár.


Kaszálás után a füvek “újrasarjadása” a keverékben nagymértékben függ a fű fajától és fajtájától. Vannak fűfélék melyeknek nyáron nagyon alacsony a növekedési erélyük még ideális csapadékviszonyok mellett is, így célszerű olyan fajokat választani amelyek ebben az időszakban is komoly növekedési eréllyel rendelkeznek. Ilyenek például a csenkesz fajok, a csomós ebír, és a különböző festulolium fajok melyek lehetnek akár csenkesz alapú akár perje alapúak (felhasználási irány függvényében). Az egyes fajok megválasztása tehát a legfontosabb tényező, különös figyelemmel arra az esetre, ha széna készítés is szerepel terveink között.

 

Ilyenkor a későn érő fűfajtákat kell választani a keverékekben, hiszen ezek növekedési erélye közelít leginkább a lucernáéhoz (GRAZEMAX KEVERÉKEK).
Ne felejtsük, hogy a tápanyagutánpótlásnak is rendkívül nagy jelentősége van a lucerna- füves keverékek arányának fejlődésének eltolódására.
Amennyiben a talaj nitrogénben gazdag, úgy a füvek növekedési erélye magasabb lesz, míg ha foszfor és kálium van túlsúlyban akkor a lucernának kedvez.

 

lucerna4Tápanyagutánpótlás szempontjából nagyon fontos tényező, hogy az újonnan telepített lucernás fűkeverékeink vetésterületén a talajaink pH értékét szigorúan 6 vagy magasabb pH szintet tartsuk. Természetesen azt, hogy a lucernát önmagában vagy keverékben vetjük, a felhasználási cél határozza meg, de a felsorolt előnyök tükrében bátran kijelenthetjük, hogy a különböző arányú lucerna-fű-here keverékek a kérődző állataink takarmányozásának
legoptimálisabb és alapvető takarmánybázisát képezik.


Kérem, helyezzünk hangsúlyt az elhangzottakra mielőtt új telepítésbe kezdünk! 

 

pdfTöltse le a cikket PDF-ben

Megjelent: 2103 alkalommal
fu