Miért éppen fűszenázs?

Az intenzív fűfélék és keverékeik nagy biztonsággal termeszthetők Magyarországon amit az elmúlt évek bizonyítékként szolgálják.
A Vital-Feed Kft. és a nagyüzemek tapasztalatai és mérési eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy megelőzik a gabonaszenázsokat, mind beltartalomban mind mennyiségben.

A gabonazsenázsok igaz hogy 2-3 héttel korábban betakaríthatóak, de a fűszenázsok esetében kettő olykor három kaszálás is elérhető, mellyel minimum
kétszeres szárazanyagtartalom takarítható be hektáronként.
Mindezek mellett az egyéves fűveknél vagy fűkeverékeknél eldönthető, hogy az első kaszálás után másodvetemény következik, (pl.: rövid tenyészidejű kukorica vagy cirkok) vagy kihasználjuk a fűben rejlő maximális potenciált, ami 10-15 tonna/ha szárazanyag termés.
Fűkeverékeink és fűfajtáik vizsgálata alapján kijelenthető, hogy 60% feletti rostemészhetőség és átlagosan 18% fehérjetartalom mellett minimum 76% emészthető fehérjetartalmat produkálnak.

2016 Magyarországi fű fűkeverékek terméseredmények

fuszenazs

fuszenazs1A Vital-Feed Kft . és DLF Seeds öt éves együttműködése után kijelenthető, hogy az elmúlt évek átlagában , sokszor szélsőséges időjárási viszonyok mellett is, hogy az egyes fűfajtáink és keverékeik, stabil hozamot produkálnak, és biztos alapot jelentenek a tömegtakarmány bázis megvalósításában.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapjában a legjobb eredményeket a viszonylag korán szeptember 10 előtt vetett fűfélék biztosítják, melyek a megfelelő fejlettségi állapotban teleltek át.

Az intenzív szántóföldi fűfélékből készült tömegtakarmányok segítségével a legtermészetesebb módon biztosítható a szarvasmarha takarmányozása, a bendő optimális működéséhez a szükséges tápanyagok, a könnyen emészhető rostok, a szénhidrát és a fehérje.

fuszenazs2Úgy gondoljuk, ma Magyarországon ezen tömegtakarmányainkkal biztosítható a rentábilis tejtermelés melyet leghitelesebben az alábbi táblázatok eredményeit mutatnak melyek az idei 2016 -os év tavaszi betakarítási adatait tartalmazzák az ország legkülönbözőbb pontjain.

Ennek alapján kijelenthető, hogy a legköltséghatékonyabban intenzív fűfajtákkal állítható elő a szarvasmarha élettana szempontjából legértékesebb leggazdagabb tömegtakarmány.

pdfMiért éppen fűszenázs? - Letöltés PDF-ben

Megjelent: 1860 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Viprotal videó Adatok Jeanne 2014 »
fu