Készítsen minőségi silótakarmányt

A silótakarmány készítésének folyamata nagyon fontos ahhoz, hogy kielégítő minőséget kapjunk, és így biztosítsuk a tehenenként magas tejhozamot. Ami a termőföldet illeti, a silótakarmány minőségét a növények fejlettségéhez képesti kaszálási idő határozza meg. Évi 2-3 kaszálás általában alacsony emészthetőséget, ellenben magas szárazanyag-hozamot eredményez. Szezononként 4-5 vagy akár 6 kaszálás nagyobb lehetőséget biztosít arra, hogy a magas hozamot magasabb minőségű takarmánnyal ötvözzük.

A legjobb silótakarmányhoz akkor juthatunk, ha a termés gyorsan fonnyad, a szárazanyag-tartalom 30-35%,
és mérsékelt a fű, illetve a fű-here keverék nyersfehérje-tartalma, ami a szárazanyag körülbelül 16-18%-át jelenti. Az erjedést követően a szárazanyag 3-5%-át cukornak kell alkotnia.

Hogyan készítsünk minőségi silótakarmányt?

 

Feldolgozás a mezőn

Vágja le a füvet fonnyasztás céljából a korai fejlődési szakaszban, „korai hajtásnövelés" (a kalászolás megjelenése előtt), majd terítse szét egyenletesen a teljes mezőn. Az a jó, ha az időjárás-előrejelzés az elkövetkező 2-4 napra szárazságot jósol. Annak érdekében, hogy biztosítsuk a területen a gyors újranövekedést, a szár magassága nem lehet 6-8 cm-nél alacsonyabb (kivéve, ha éppen legeltetési időszak előtt állunk, mert akkor 5 cm jobb).

A 30-35%-os szárazanyag jelenti a legkevesebb veszteséget és a silótakarmány maximális bevitelét.

 6 abra-silotakarmany

6. ábra Fű, here, illetve zöldtakarmány esetében a 30-35%-os szárazanyag eredményezi a legjobb bevitelt és a legkevesebb veszteséget a termőföldön és a raktárakban egyaránt.
Forrás: "Dyrkning af grovfoder", Landbrugsforlaget.

 

Gyűjtse a füvet rendekre, és akkor takarítsa be, amikor a szárazanyag-tartalom a 30%-ot meghaladja, de a 40%-ot még nem éri el. Ez ideális esetben a kaszálás után 24 órával következik be, amennyiben nem esett az eső. Lehetőség szerint finom, 1-3 cm-es darabokra aprítsa fel a füvet. Göngyölt bálák esetén a cél a 45-50%-os szárazanyag, és ilyenkor nincs szükség finomra aprításra. Minden esetben nagyon fontos, hogy egyenletes legyen a terület, hogy így ne kerülhessen homok/talaj a silótakarmányba.

 

Feldolgozás a silóban


Szilázs készülhet fóliázott bálákban, fólia tömlőben, szilárd alappal és oldalfalakkal rendelkező silóban, illetve a mezőn egy kazalban. Azonban az a legfontosabb, hogy az eljárás gyors legyen, a fűtermés biztosan be legyen takarva, és a szilázs 100%-ban légmentesen le legyen zárva.

Ha a silótakarmányt silóban vagy a mezőn levő kazalban készíti, némi előkészület szükséges. A silót ki kell takarítani, és a felületi lyukakat vagy repedéseket meg kell javítani. A betöltés előtt a silógödör vagy -halom alját be kell borítani fóliával; csak magas minőségű fólia használható, és az is fontos, hogy illeszkedjen a gödör vagy halom méretéhez; lásd a 7. ábrát.

 7 abra-silotakarmany-keszitese

7. ábra Jó silótakarmány készítése.

Fontos, hogy a siló oldalfalait fóliázzuk le, és a fóliák között legyen átfedés, nehogy oxigén kerülhessen a besilózott takarmányba.
Forrás: "Dyrkning af grovfoder", Landbrugsforlaget.

 

Gyors silózás végrehajtása A silóhalomhoz elszállított füvet egyenletesen kell eloszlatni, vékony rétegekben - max. 10 cm -, és folyamatosan le kell taposni egy nehéz traktorral annak érdekében, hogy a lehető legtöbb levegőt kiszorítsuk belőle.

 

Amikor elkészültünk, a szilázs azonnal szorosan le kell zárni 2 réteg fóliával, majd egy olyan súlyozást kell rá tenni, amiben az állatok sem tudnak kárt tenni. Használható merevített fólia is (ezt a fajta fóliát akár 10 évig is újra fel lehet használni), illetve 10 cm vastagságú homokréteg, kövek nélkül. A legutolsó opció jelenti a legbiztosabb fedést.

 

A beborított bálák esetében a folyamat kint a földön zajlik, ahol egy speciális berendezés biztosítja a megfelelő tömörítést és burkolást. A magas minőségű erjesztéshez a bálákat 6-8 rétegnyi fóliával kell befedni. A cél a 45-50%-os szárazanyag.

Adalékanyagok alkalmazása a silótakarmánynál


Fűfélék és pillangósok esetében, a folyamatot silózáshoz alkalmas adalékanyagokkal segítjük elő. A normál szárazanyag-tartalommal rendelkező füvek esetében előnyösebb a homo-fermentatív tejsav baktériumot tartalmazó termékek használata. Az adalékanyagok használata főként akkor fontos, ha a szárazanyag-tartalom 2 nap fonnyasztás után 28% alatt van – ami gátat szab a megfelelő erjedésnek – vagy a betakarított növények több,mint 60-70%-a here, amitől a szilázs színe sötét, illetve fekete lesz, valamint, ha fennáll a szennyezés esélye, ami korlátozza az erjedést.

 

Semmiféle adalékanyag nem helyettesítheti a jó silózási technikát, de javíthatja a silótakarmány minőségét. A megfelelő adalékanyag kiválasztásához olvassa el a „Silózás - művészet" című könyvecskét.

A silótakarmány minősége

A silózáskor az erjedésfolyamata általában 3-4 hetet vesz igénybe, és ezt követően elérkezik az idő arra, hogy elemezzük a kapott eredményt. A 8. ábrán láthatja a jó és a rossz silótakarmány készítésének folyamatát.

 

 Jó silótakarmány

jo-silotakarmany
A silózási eljárás akkor volt sikeres, amikor erős volt a
tejsav.
C6H12O6 » 2CH3 CH2OHCOOH + egy kevés
energiaveszteség. Cukor » tejsav + 3,1 százalék
energiaveszteség.

 

Rossz silótakarmány

rossz-silotakarmany
A silózási folyamat ott tekinthető rossznak, ahol sor
kerül a vajsav fermentációjára.
C6H12O6 » CH3 CH2 CH2COOH + 2CO2 + 2H + nagy
arányú energiaveszteség. Cukor » vajsav + szén-dioxid
+ 22,1 százalék energiaveszteség.

 

8. ábra Jó és rossz silótakarmány - a különbség óriási.

 

A jó minőségű silótakarmányt 4.5-es vagy az alatti pH jellemzi normál szárazanyag-tartalom mellett. A tejsav aránynak magasnak, az ecetsavénak mérsékeltnek, míg a vajsavénak nagyon alacsonynak kell lennie. Az ammónium-nitrit arányának nagyon alacsonynak kell lennie, lehetőleg legyen kevesebb, mint a teljes N 8%-a. Végül pedig fontos, hogy a silótakarmány alacsony arányban tartalmazzon anaerob csírákat. Ha ez nincs így, a tej alacsonyabb minőségű lesz, ezáltal alacsonyabb áron lehet csak eladni. A jó silótakarmánynak tiszta tejsav-illatot kell árasztania mindenféle penész nélkül, és ízletesnek kell lennie az állatok számára.

Az alacsony minőségű silótakarmány kockázatai

Az alacsony minőségű silótakarmány nagyon komoly hatást gyakorol a termelésre. Az eredmény alacsony bevitel, ami pedig alacsony tej- és húshozamot jelent. A silótakarmány anaerob csírái beszennyezhetik a tejet és tönkretehetik a sajtkészítést. A nedves, penészes, rohadt silótakarmány magától értetődően nem jó táplálék az állatok számára.

A bevitel a minőség függvénye

szarvasmarha-takarmanyJó friss fűben vagy szilázsban magas a szárazanyag energia-koncentrációja (7 Mega Joule fölötti); a fű és szilázs bevitelét a tehenenkénti energiával lehet mérni (és nem a takarmány mennyiségében), amit takarmányegységekben, Mega Joule-ban vagy kcal-ban mérnek.

 

A magas szintű energia-bevitel a szárazanyag magas energiaszintjétől függ, és tehén jóllakottsági kapacitásának legjobb kihasználásától függ. A tehenek azonnal reagálnak a fű és a silótakarmány ízére; a rövid és fiatal legelői füvet kedvelik, mely levelekben gazdag, nincs szára és nem gyomos. Szeretik továbbá, ha jó illatú és ízű magas minőségű silótakarmány van az etetővályúban a nap 24 órájában (napi többszöri etetés). A jó minőségű takarmányra válaszul az állatok több tejet adnak, jobb az egészségi állapotuk, és a gazdának is magasabb a jövedelme.

 

Megjelent: 7055 alkalommal
fu