Forgot your Username?

Nem mindegy hogy mit és hogyan etetünk?

Napjainkban egyre gyakrabban szembesülünk a szélsőséges időjárás miatt a tehenek szárazanyagfelvételi problémáival. Ennek kiküszöbölése érdekében használnak a termelők folyékony-, elsősorban melasz alapú takarmányokat a kedvezőbb szárazanyag felvétel érdekében.

aranykorona

Cikkünk az Értékálló Aranykorona magazin 2016/ októberi számában is olvasható, és letölthető pdf formátumban.
pdfLetöltés

 

 

A másik szempont, amit kompenzálni kell a komplett TMR etetés és problémái:

A keverőkocsik lehetővé teszik, hogy a szakember határozza meg, miből mennyit egyen a tehén, mivel úgy gondolja, hogy így nagyobb produkcióra lesz képes az állat. Viszont, ha a TMR komponensei nem tökéletesek, vagy nem jó az abraktömegtakarmány arány és esetleg gyakran tud válogatni az állat a TMR-ből, akkor szintén folyékony takarmányokat alkalmaznak. Azonban minden igyekezet ellenére a tehén mondja, meg mit eszik meg a TMR-ből és mit nem.

Többen hiszik, hogy a tehén szereti a melaszt vagy a glicerint, propilénglikolt és ez segítséget nyújt a laktáció során jelentkező energiahiány orvoslására. Valóban olyan ez, mint a Coca-Cola, - édes folyadék - amit szívesebben fogyasztunk, mint a tiszta vizet. Az állatok is így lehetnek ezzel.

Az elmúlt években sajnos a folyékony takarmányok szerepe és használata szakmai vakvágányra került. Sokszor tévesen ítélnek meg vagy hasonlítanak össze takarmányos szaktanácsadók, termelők olyan termékeket is, amik ugyan hasonlítanak a melasz alapú folyékony takarmányokhoz, de még sem azok.

Ma még sok termék van forgalomba, ami kedvezőtlen, vagy kifejezetten káros a tejtermelés szempontjából. Pl. A bizonytalan származású gyártási melléktermékként megjelenő glicerin vagy anyalúg. A kutatások és tapasztalatok igazolják, hogy a karbamid akár melasszal keverve, akár száraz formában, esetleg magas költséggel védett formában, hosszútávon negatívan befolyásolja az állomány gazdasági mutatóit. Elsősorban hosszútávon szaporodásbiológia és a lábegészségügyi problémákat okozva.
Sokan nem veszik figyelembe, hogy vannak elérhető áron, jó gazdasági eredményeket produkáló termékek, mint a Vital-Feed Kft. által forgalmazott LATTiV-F46 és LATTiV 34/20.

lattiv 01„Melasszal, esetleg premixel, aromaanyagokkal egyéb oldódó takarmány kiegészítőkkel keverve komplex, folyékony takarmányként etethető (a bevitt szárazanyag 4-5% lehet, mely 8-9%-ig emelhető) az élesztővérce, mely az élesztőgyártás mellékterméke. A technológia szerint, az élesztőgyártás végén megjelenő kb. 5-6% szárazanyag tartalmú folyadékot besűrítik 68% szárazanyagtartalomig, amit aztán homogenizálás követ. A besűrítést az ammónium-szulfátos kezelés követi, melynek hatására a szulfátionok a folyadékban található káliumionokkal egyesülnek és kristályokat képeznek. Ezeket a kristályokat centrifugálással eltávolítják, a bevitt ammónia megkötődik, a nyersfehérje-tartalom pedig az eredeti anyagban 45-46%-ra emelkedik. A végtermék, a sűrített élesztővérce, homogén, sötétbarna, a melaszra emlékeztető folyadék, magas nyersfehérje-, jelentős betain-, aminosav-, glutaminsav, valamint ásványianyagtartalommal. Szarvasmarhákkal etetve a bendőben fokozza a rostbontó baktériumok szaporodását, így javul az összes illózsírsav (TVFA) termelődés, az energiaellátás és nő a vékonybélbe jutó mikrobiális fehérje mennyisége.” (Dr. Tóthi Róbert és Dr. Tóth Tamás)

Miért egyedülállóan más a többi folyékony takarmánynál?

Szinte minden fehérjehordozó fehérjéje (régi: lucerna, napraforgó, új: repce, szója, melléktermékek: CGF, DDGS, glutén és feldolgozásaik) a bendőemésztés során nem kis energia felhasználásával CO2+H2O+NH3-ra, valamint amidokra és aminosavakra bomlik.

A LATTiV olyan folyékony fehérjehordozó, ami a humán élesztőgyártásból vissza maradt „élesztővérce” feldolgozása.
Különleges eljárással besűrítés során ammónium ionokat kötnek meg. A megkötött „N” nem káros karbamid vegyületet képez, hanem ammónia és amid (az aminosavak építő kövei) formájában kötődik, így biztosítva a lassú felszívódást és közvetlen hasznosulást a bendőben.

Ez több szempontból is fontos:

 • - a bendőbaktériumok száma jelentősen növekszik, tehát a bevitt tömegtakarmányok emésztése javul,
 • - emelkedik a tehenek szárazanyag felvétele,
 • - a bendőbaktériumok számának növekedése eredményezi az áhított védett fehérje növekedést, (ez az az ominózus + 10%, mi sokszor hiányzik a termelésnövekedéshez és rengeteget költenek rá feleslegesen a termelők),
 • - az energia folyamatok megtakarításából a testsúly veszteség csökken, (főleg a laktáció elején),
 • - a súlyveszteség hiánya, és a vér karbamid szint csökkenés a szaporodásbiológiai mutatókat javítja,
 • - az emelkedett szárazanyagfelvétel és a tökéletes bontási folyamatok következményeként növekszik a termelés, (nő a tej mennyiségét limitáló tejcukor, javul az energia és fehérje ellátottság),
 • - csökken az abrakfelhasználás, (költség és acidózis hajlam csökkenés),
 • - magas tejtermelés esetén is, csökkenő abrakfelhasználás mellett, megfelelő tej beltartalmi értékek, (tejzsír, tejfehérje árbevétel növekedés),
 • - nő az illózsírsav termelés amely javítja az energia ellátást valamint csökkenthető a védett fehérje etetésének mennyisége.

Napjainkban miért fontos a folyékony a takarmányok használata?

Az országos termelési listákat nézve, a tejtermelésben jelenlévők jelentős része, a mennyiség irányában történő előre menekülést választja, a tej árának csökkenése és a gazdaságosabbnak hitt termelés érdekében. Ehhez nagymértékben járult még hozzá a földterületek új mennyiségi és minőségi változása.

A tejtermelést a saját termelésű tömegtakarmányok minősége és a szárazanyag felvétel mennyisége határozza meg. Ugyan akkor az elmúlt 10-15 évben tapasztalható időjárásváltozás, tartósabb és egyre szélsőségesebb meleget hozott a Kárpát-medencébe.
Ennek következtében a tömegtakarmányok mennyiségi-, minőségi- és etethetőségi mutatói évről évre hektikusan változnak. A TMR etetés pedig külön kihívást jelent a tehenek és a szakemberek számára.
Ezen probléma egyszerű megoldása a vizezés. A víz viszont nem tartalmaz semmilyen tápanyagot és a „ragasztó” hatása is kisebb.
A nedvesítés önmagában, a mai nagytömegben könnyen előállítható, tévesen kedvező hatásúnak kikiáltott, gabona szenázsok és kukorica silók alacsony szárazanyag tartalma miatt, sokszor kedvezőtlen. (Struktúravesztés.)
A cikk elején említett Coca-Cola-hatást biztosító melasz alapú termékek ugyan javítják a takarmányfelvételt, de ár-érték arányban nem fedezi az energiahiányt és a költségeket. (Illuzionista takarmányozás.)

lattiv-kamion

A LATTiV termékcsalád a jelentős fehérjeforrás mellett (nyers fehérje: 460 g/kg) lehetővé teszi hazánk kedvezőtlen termelési adottságainak kiküszöbölését:

 • - 1 kg gyakran GMO-s ext. szója (= 1 kg LATTiV F-46) vagy 1 kg emészthetetlen rostott tartalmazó ext. repce v. ext. napraforgó (= 1 kg LATTiV 340/20) kiváltására alkalmas 1 kg LATTiV termék.
 • - 1 kg LATTiV használata 0,5 kg szárazanyag megtakarítást tesz lehetővé. (Ha a TMR-t 6,5 MJ energia és 175 g fehérje sz.a. koncentrációval számoljuk, akkor az 1 liter tej plusz szárazanyag bevitel jelent.)
 • - A „ragasztó” hatás miatt, jelentősen csökkenti a TMR válogatását, csökkentve a szubklinikai acidózis kialakulásának lehetőségét.
 • - Alacsony cukor tartalma nem növeli a bendőacidózis hajlamot, ugyan akkor a lebomlott melaszból az édes karamellás íze megmarad, tehát érvényesül a Coca-Colahatásból származó intenzívebb takarmányfelvétel.
 • - Csökken a fehérjehordozó abrakok szállítási, tárolási, rakodási, darálási és keverési költsége.
 • - A tömegtakarmányok tárolási helyén, közvetlenül az etetőkocsiba mérhető.
 • - A fogyasztása könnyen és pontosan nyomon követhető.

(Kiadagoló rendszerrel van telepítve.)

Vegye komolyan tehenét, termeljen gazdaságosabban!

pdfLetöltés

Megjelent: 2019 alkalommal
fu