Login

Magyarországon átlagos terméseredményeinket figyelembe véve megállapítható, hogy a szemes termények tárolásához megfelelő mennyiségű tárolókapacitással rendelkezünk.

Meg kell viszont jegyeznünk, hogy ezen tárolók nagy részének műszaki színvonala nem megfelelő és a betárolt termények minőségének megóvására hivatott tárolási módszerek, a létesítmények nagyobb részénél eleve hiányoznak. Ezt az alapvető technológiai hiányosságot a gazdaságok a termények túlszárításával igyekeznek pótolni, ami az ismert és jelentős mértékű energiafelhasználáson túl, a termények fizikai és beltartalmi minőségét is károsan befolyásolja.

A száraz szemes termények légmentes minőségi tárolási eljárásainak az Európai Unió országaiban széles körben több mint másfél évtizede sikeresen alkalmazott változata a fóliatömlőre alapozott tárolási technológia, népszerűbb nevén a hurkázásos tárolás.

foliatomlo15

A fóliatömlőre, fóliahurkára alapozott szemestermény tárolási technológiák mindazokban a gazdaságokban alkalmazhatók optimálisan, melyek ezen eljárások tárolástechnikai és ellenőrzési feltételeit meg tudják valósítani. Ezek értelemszerűen lehetnek olyan gazdaságok is, melyek nem rendelkeznek egyéb tároló létesítményekkel és a betakarított terményüket sem akarják azonnal értékesíteni. Mivel a fóliatömlők kapacitása megközelítőleg 250-350 tonna, így ez a technológia nemcsak a kis- és közepes méretű gazdaságok tárolási problémáit oldhatja meg, hanem megfelelő tömlőszám esetén kiegészítője lehet a nagyobb raktárkapacitásnak.
A technológia alkalmazásához vontatott kivitelű valamint önjáró töltőberendezésekkel kínál teljeskörű szolgáltatást a Vital-Feed Kft., komplex tartósítási üzletágán kersztül. Mely szemes, nedves szemes, roppantásos darálásos, szerves savas tecnológiák kivitelezését tartalmazza az egész ország területén.

foliatomlo16

MIÉRT, ÉPPEN FÓLIATÖMLŐ?

Költséghatékonyság:

  • nincs szárítási költség (betárlolhatóság 16% víztartalomig) 3-12 Ft/tonna
  • nincs gázosítási költség 160-180 Ft/tonna x 3 (évente 3 alkalommal)
  • nincs anyagmozgatási költség 2-3 Ft/tonna
  • nincs szállítási költség (tárolás a felhasználás helyén)
  • a betárolási rendkívül gyors, nem foglal felesleges raktár helyet

Szemes termények betároláskor a terményeket a töltőgép 2,7 méter átmérőjű 60, 75, vagy 90 méteres hosszúságú kizárólag elsőosztályú (nem újra feldolgozott alapanyagokból) háromrétegű UV stabil fóliatömlőbe préseli 30-35 bar nyomáson. A fóliatömlőkben mint tárolótérben kialakuló hőmérsékleti viszonyok ellenőrzése, valamint a mintavételezések megvalósítása céljából a tömlők felületén speciális szelepek kerülnek beépítésre.

A fóliahurkák és egyben a betárolt termény minősége a légmentes tárolásnak, az alacsony szárazanyagveszteségnek, a homogén nedvességtartalmú és a megfelelően tisztított alapanyagoknak köszönhetően hosszú ideig biztosítható.

A hermetikus zárás következtében a termények a hézagtérfogatban levő levegő oxigénjét fokozatosan felemésztik, majd a mindig jelenlévő gombaflóra a további oxidációs folyamatok megszűnésének köszönhetően élettevékenységét minimálisra lassítja, vagy meg is szünteti. Hasonló meggondolásból az esetlegesen bekerülő rovarpopulációk kártétele is kiküszöbölhető.
Az állagmegóvó technológia értékes minőségmegőrzéséhez a megfelelő minőségű fóliatömlők és a szigorú technológiai előírások, valamint a Vital-Feed Kft. több mint tízéves tapasztalata a tartósítási szolgáltatások terén megfelelő biztosítékot nyújtanak.

pdfA cikk letölthető pdf formátumban

Megjelent: 1702 alkalommal
fu