LATTiV - Folyékony takarmány

A ViTAL-FEED Kft. szeretne hozzájárulni az Önök sikeres munkájához egy olyan termékcsoporttal, amely nem csupán a termékekben található alkotókon /betain, cukor, vitaminok, aminosavak, glutaminsav, valamint glicerin, propilénglikol stb./ keresztül biztosít pluszt kérődző haszonállataink számára, hanem nagy mennyiségben tartalmaz értékes fehérjeforrást is.

Termékeinket élelmiszer minőségű és GMO mentességi bizonyítvánnyal rendelkező alapanyagokból gyártjuk. Termékeinkben igazodunk a modern intenzív takarmányozási rendszerekhez, valamint teremtettünk egy alternatív megoldást, egy új takarmányozási koncepciót, amely egyrészt költséghatékonyabb, egészségesebb másrészt értékes fehérje, energia és tápláló-anyag ellátást biztosít természetes, élelmiszeripari minőségű alapanyagok felhasználásával.

 

A ViTAL-FEED Kft. legújabb termékcsaládja a LATTiV folyékony fehérjeforrás, energiaforrás, egyben értékes takarmány kiegészítő. Kérődző állataink számára takarmányozásra (direkt etetésre) TMR kocsiba keverve, valamint takarmányba, takarmány kiegészítőkbe, premixekbe keverve keverőüzemek számára pelletálásra, granulálásra, expanderben használható.

 

A termék magas valódi fehérjetartalma mellett NPN, valamint amid anyagokat tartalmaz, melynek hatása eltérő a karbamidtól, pontosabban a karbamid negatív tulajdonságaival nem rendelkezik /bomlása 2x lassabb a retard karbamidnál/. A termékek előállítása során cégünk sem karbamidot, sem kötetlen formában a késztermékben előforduló ammóniumszulfátot folyékony ammóniát vagy más nitrogén forrást nem használ.

 

A fehérjetartalom 30%-a bendővédettként viselkedik, vagyis nem terheli a bendőt a fermentáció során.

 

A LATTiV tökéletesebb fermentációt eredményez, így a takarmányhasznosulás sokkal jobb, a lassabb fermentáció eredményeként optimális esetben akár 40%-kal növekedhet az energiahasznosulás.

 

lattiv-kamion

 

lattiv2

A LATTiV kiinduló anyaga az élesztőgyártás során keletkezett speciális sűrített élesztővérce, vagyis a VIPROTAL (Lesaffre Magyarország Kft.)

 

Az élesztőgombák szaporodásuk során elfogyasztják a melasz cukortartalmának nagy részét. Az élesztőgyártás végére 5–6 % szárazanyag tartalmú folyadékot kapunk, ami a LATTiV alapanyaga. Ezt a folyadékot sűrítjük be 68 % szárazanyag-tartalomig, amit homogenizálás követ. A besűrítés után ammónium-szulfáttal kezeljük, melynek hatására a szulfátionok a folyadékban található káliumionokkal egyesülnek és kristályokat képeznek. Ezeket a kristályokat centrifugálással eltávolítjuk, így a termék hamutartalma jelentősen csökken. (Ellenkező esetben, a folyadék takarmány „kiülepedne" ami az anyag kezelhetetlenségét nagyon komoly hasmenést, szaporodásbiológiai problémákat stb. okoz) A bevitt ammónia megkötődik, a LATTiV nyersfehérje-tartalma az eredeti anyagban 45-46 %-ra emelkedik.

 

A gyártási folyamat végére tehát a kérődző állatok etetésére kiválóan alkalmas folyékony takarmánykomponenst, alapanyagot kapunk igen magas nyersfehérje-, jelentős betain-, aminosav-, glutaminsav valamint ásványianyag-tartalommal.

 

A végtermék homogén, sötétbarna, színre és szagra a melaszra emlékeztető folyadék, ami nyugat-Európában évtizedek óta széles körben alkalmazott takarmány-alapanyag.

 

A LATTiV termékcsalád kifejlesztése és optimalizálása során a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karával, a Lesaffre Magyarország Kft.- vel és a Hajdúböszörményi Béke Agrár Szövetkezettel együttműködve átfogó élettani kisérleteket végeztünk.

 

A LATTiV ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI:

 • A bendőben élettani hatásánál fogva fokozza a rostbontó baktériumok szaporodását. Ezáltal gyorsul a rostbontás, serkenti az illózsírsav termelést javul az energia ellátás és nő a vékonybélbe jutó baktérium fehérje(védett fehérje) mennyisége.
 • A karbamidtól eltérő jellegű, értékes extra nyersfehérjét visz a táplálékba, melynek nitrogéntartalma – szerves savakkal és ásványi anyagokkal kombinálva – sokkal lassabban bomlik le (kétszer annyi idő alatt), mint a karbamid-nitrogén. Kedvező bakteriális környezetet hoz létre a kérődzők gyomrában.
 • Jelentős betain tartalom:
  • metil donor, vitamin stabilizátor
  • természetes antioxidáns
  • májvédelem
  • ozmoregulátor
  • étvégyfokozó
 • Folyadékként egyszerűbb a keverékbe vinni, mint a melaszt, mert viszkozitása és sűrűsége alacsonyabb. A melaszt teljes mértékben kiválthatja.
 • Kötőhatása miatt pellet készítésnél kitűnően alkalmazható.
 • Melasszal, esetleg premixel, aromaanyagokkal egyéb oldódó hozamfokozó takarmány kiegészítőkkel keverve direkt etetésre használható, komplex, folyékony takarmányként

(Folyékony nitrogén-cukor, ásványi anyag, vitaminok.) Az aránya a takarmányadagban kezdetben a bevitt szárazanyag 4-5 % lehet, mely 8-9 % -ig emelhető. Kiváló étrendi hatásának köszönhetően a számított adagban helyet nem foglal, ezért annak összeállításánál a LATTiV által bevitt fehérje mennyiségével pluszban számolhatunk.

 

Ezen sajátossága teszi lehetővé, hogy a nagy tejtermelő képességű állományok számára optimális takarmányadagot állíthassunk össze a megfelelő szárazanyag felvétel mellett. Összetétele optimálisan támogatja a rost-emésztést,serkenti az illózsírsav termelést, ezáltal a magas tejhozam ideális beltartalommal párosul.

 

Mivel a LATTiV termékcsalád fehérjeforrása a bendőbaktériumokat „támogatja", (hiszen a bendőbaktériumok nagy része 30% obligát ammóniafüggő, ezen rész kizárólag ammóniából tud nitrogénhez jutni) hogy a rostemésztés sokkal jobb, a szárazanyag felvétel növekszik, tejzsír emelkedik. Ezek konkrét mért eredmények, amik telepi vagyis mindennapi körülmények között realizálódtak.

 

Letöltés (pdf)

pdfLATTiV.PDF

 

uvegÖSSZETÉTEL:

Fehérjekomponens/humán élesztõgyártás származtatott terméke/ sürített élesztővérce, glicerin, propilénglikol, melasz, cukoripari melléktermékek, aromaanyagok, aminosavak, növényi olajok

 

LATTiV

Beltartalom

C30C KOMBIC25-28CG70/30CG40/40 

  F46 34/20 OPTI 50 E32 34/20G EG
             
Összetétel Viprotal Viprotal   Viprotal Viprotal Viprotal
    Melasz Melasz Melasz Melasz Melasz
          Glicerin Glicerin

Beltartalom

           
Szárazanyag % 62,5 63 56 70 70 73
Fehérje a sza.-ban % 72 54 42 30 43 24
Cukor a sza.-ban %   22 25 39 18 25
Nettó laktációs energia sz.-ban % 6,01 6,51 7,5 9,5 11,4 12,26

Beltartalom

C30 C KOMBI C25-28 CG70/30 CG40/40  
Szárazanyag % 64 61 50 68 62  
Fehérje a sza.-ban % 15 7 12 6,8 4,5  
Cukor a sza.-ban % 46 68 54 47 29  
Nettó laktációs energia sz.-ban % 7 9,5 6,5 16 13,7  
Megjelent: 6846 alkalommal
Tovább a kategóriában: VIPROTÁL folyékony takarmány »
fu