fuvetomag-slide

Magas hozam fenntartása a füves legelőről

A füves legelő időről időre változik. A fiatal termőföldek jobban, mint az idősek; emellett az is igaz, hogy idővel nem az lesz a fajok megoszlása, mint az eredetileg, a vetéskor volt. A gazdának azonban rendelkezésére állnak olyan eszközök, melyekkel fenn tudja tartani a terület hozamát és minőségét.

Legelők

A legeltetésre használt területeken jó módszer a termőképesség megtartására, ha kontrolláljuk a szár magasságát. A fű magasságát 6-8 cm-en kell tartani – és sosem alacsonyabban – a trágyázott parcellák körüli elutasított füvek között. Az alacsonyabb legeltetési magasság kárt okozhat a növényben és végül el is pusztíthatja azt.

 

Ott, ahol fennáll a túl alacsony legelési magasság veszélye, a teheneket egy másik legelőre kell átterelni, vagy beltéren kell őket eteni, a fűnek pedig legalább egy hét időt kell adni a regenerálódásra. Másrészt viszont, ha a növekedés több, mint amennyit az állatok le tudnak legelni, a legelő egy részét kaszálásra is lehet használni.

 

A felkészültség elérése érdekében meg kell tervezni a legelési időszakot, és el kell dönteni, hogy mely legelőket szánják legeltetésre, melyeket pedig kaszálásra, illetve mely időszakokban. A tervnek a következőket kell célul kitűznie:

 

  • A füves termőföld lehető leghatékonyabb kihasználása, hogy meg lehessen takarítani némi költséget a koncentrátumokon.
  • A területet nem szabad túllegeltetni, hiszen annak alacsonyabb fűhozam az eredménye
  • A fűtermelésben jelentkező nagy különbségek elkerülése – alapvető fontosságú a friss fűből származó egyenletes ellátás

 

A legeltetés és a kaszálás ötvözése általában jó megoldás a jó fű fenntartásához, továbbá a fű takarmányozási rátában történő legjobb felhasználásának is eszköze.

 

Füves termőföld kaszáláshoz

A kaszálás útján hasznosított fű a területet számos meglehetősen kemény eljárás kockázatának teszi ki:

  • Túl alacsony vágási magasság – ha a füvet 6-8 cm-nél alacsonyabban vágják le, lassú lesz az újbóli növekedés (azokon a területeken, ahol később legeltetni fognak, a fű magassága 5-6 cm is lehet)
  • Túl magas fű kaszálás előtt – jelentősen megnő az újbóli növekedéshez szükséges idő, ha az előző kaszálás a fejlődés egy későbbi szakaszában történt
  • Rossz eszköz a kaszáláshoz – a kaszálást végző gép késeinek élesnek kell lenniük, hogy ne okozzanak szükségtelen sérülést a növényeknek
  • Amennyiben a trágya kijuttatásához, a betakarításhoz vagy a szállításhoz nehéz gépeket használnak, akkor jelentős kárt okozhatnak a fű- és herenövényekben, valamint a talaj tömörítettségére is kockázatot jelenthetnek

Természetesen ezen problémákhoz a klimatikus viszonyok is hozzájárulnak, és így együtt befolyásolják a terület termelékenységét; a termőföld kezelőjének figyelemmel kell kísérnie a megfelelő területeket, hogy megfelelően reagálhassa le a történteket – a szezon alatt elvégzendő szükséges megfigyeléseket a 21. oldalon találja.

Mikor és hogyan újítsuk meg füves mezőinket?

Mindegy, hogy milyen jól vagy gondosan kezeli is földjét, mindig előfordul, hogy a hozam csökkenni kezd a nemkívánatos fajok számának növekedésével. Ez egyrészt a fent említett tények miatt van, másrészt pedig abból adódik, hogy a fiatal fűnövénykék sokkal életerősebbek és produktívabbak, mint az idősebbek. Évi 10-15%-os hozamcsökkenés normális; ezzel egyidőben a takarmány minősége is romlik. Ha lehetőség van rá, az a megújítás legjobb módja, ha a régi növényeket eltávolítjuk és újravetünk. Ez a megoldás azonban számos esetben nem kívánatos, vagy éppen nem lehetséges - e helyett a felülvetés lehet jó opció.

Irányelvek felülvetéshez

Távolítson el minden felesleges fűnövekedést vágás vagy kitartó legeltetés segítségével. Lazítsa fel a területet ellentétes irányokban a fűlazító borona segítségével. Alapvető fontosságú, hogy ez az eljárás megszellőztesse a talaj felső rétegét és egy felszántott területet hozzon létre, ami biztosítja, hogy a magok jól érintkezzenek a talajjal és gyorsan fejlődésnek induljanak.4-vetes

Vetés

A lazítással egyidőben vessen el hektáronként körülbelül 25 kg-ot a megfelelő magkeverékből. A vetés különálló műveletekkel is történhet normál vetőgép, vagy kifejezetten a direkt vetéshez kifejlesztett vetőgép segítségével.

3-boronaKözvetlenül a vetés után hengerelje le a területet, hogy ezzel tömörítse a talajt, és biztosítsa a magok és a talaj közti jó érintkezést. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a talaj előkészítésére és bevetésére fektetett idő, hogy a mag jól érintkezzen a talajjal - gyakorlatilag ez a legfontosabb.

Időzítés

2-hengerKözvetlenül a szezon utolsó silóvágását követően a nyári szezonban, vagy a tavaszi, illetve őszi kitartó legeltetést követően. Ezek az időzítések számos lehetőséget adnak olyankor, amikor a talaj rendben van, nincs eltávolítandó filc vagy csak nagyon kevés - ezáltal a jó megtelepedés biztosítva van.

Műtrágya

5-mutragyazasHagyja, hogy kibújjanak a kis növénykék; a vetést követően általában minimum 10-15 nap várakozást szoktak javasolni a műtrágya alkalmazása előtt.

A jószágok újbóli bevezetése

A vágást követően: várjon, amíg a fű teljesen helyre nem áll.
A legeltetést követően: 10-15 napig tartsa ott az állatokat, majd távolítsa el azokat, és hagyja, hogy a fű regenerálódjon.

A felülvetés jelentős előnyei

felulvetesA már meglévő területek újravetése mind a hozamot, mind pedig a pázsit minőségét javítja. A 9. ábra a GrassMax Hybrid és angol perje magkeverékével történő felülvetés kísérleti eredményeit mutatja. A termőföldet 2005-ben alakították ki, majd 2006-ban és 2007-ben felülvetették az eredeti keverék herével vegyített változatát. A szárazanyag hozam drámaian emelkedett, és egyértelmű javulás mutatkozott valamennyi paraméter terén.

 

9 abra felulvetes

9. ábra Felülvetés a GrassMax-szel. A kontroll terület bevetésére 2005-ben került sor, a felülvetéshez a GrassMax + vöröshere vagy
GrassMax + fehérhere keveréket használták. A kísérletek a DLF-TRIFOLIUM-nál zajlottak, 2007. a harmadik év volt.

 

Megjelent: 1423 alkalommal
fu