Biológiai készítmények erjesztett tömegtakarmányokhoz

EGY TELJES ÉV EGY NAPI MUNKÁBAN

 

A tejtermelő tehenészetekben évről évre a legösszehangoltabb feladat és egyben a legnagyobb beruházás is a jó minőségű tömegtakarmányok elkészítése, a szükséges mennyiségben és a lehető legjobb minőségben.


A betakarítás folyamata egy - egy takarmánynövényünk esetében csupán egy nap munkafolyamatot vesz igénybe, mégis döntően ez az egy nap határozza meg a következő év jövedelmezőségét.
Egy, a megfelelő időben és vegetációs stádiumban batakarított takarmánynövényünk esetében is törekednünk kell arra, hogy minőségének és kívánt beltartalmának megőrzése érdekében, minél gyorsabban biztosítsuk a fermentáció legoptimálisabb környezeti, mikrobiális feltételeit.
A ViTAL-FEED Kft., mint a Chr.Hansen cégcsoport magyarországi disztribútora, az elmúlt évek során elvégzett kísérleti eredményekkel kívánja felhívni a figyelmet ill. alátámasztani, miért és milyen adalékanyagokat használjunk, hogy tömegtakarmányaink fermentációs folyamatának legideálisabb mikrobális környezetet teremtsünk.


tehenekChr.Hansen precíziós robotikának köszönhetően a termékeiben alkalmazott baktériumtörzseket ún. szuperszelekcióval választja ki. Figyelembe véve a szenázsok és a szilázsok erjedési folyamatainak legáltalánosabb és leggyakrabban előforduló hibáit.
Különös figyelmet szentelve a hőmérséklet emelkedés, rossz irányba indult erjedési folyamatoknak. Az elmúlt évek tanulmányai ugyanis egyértelműen igazolják, hogy a silózási adalékanyagok összeállításánál „végzett nemzetség-faj-törzs” szelekciónak komoly létjogosultsága van, hiszen egy-egy adalékanyag funkcionalitását nem a törzsek, sokkal inkább az „alkalmazott fajok” határozzák meg. Ez a képesség teszi egyedülállóvá a Chr. Hansen termékeit a világon.
A SiloSolve® portfólió a silózás, és szenázsolás során fellépő legtöbbször előforduló hibákat hivatott javítani, így biztosítva az általános jó minőséget és annak gazdasági megtérülését.

 

MAGAS SZÁRAZANYAGTARTALOM

A jobb aerobstabilitás és jobb fermentáció következtében akár 35%-al csökkenthetjük takarmányaink szárazanyagveszteségét.
Amikor tömegtakarmányaink levegővel való érintkezésnek, oxigénnek vannak kitéve (akár a megbontás után is), elszaporodnak az élesztő és penészgombák, nagymértékben emelkedik a hőmérséklet a szenázs vagy zsilázs belsejében. Ezek a folyamatok a fermentáció során komoly szárazanyagveszteséghez vezetnek.
Magas szárazanyagtartalommal betakarított takarmányaink vagy olyan takarmánynövényeink esetében, melyek nagyon magas szárazanyagtartalommal rendelkeznek, mint például a silókukorica ezen folyamatok koordinálása a legfőbb feladatunk.
A SiloSolve® FC jobb aerobstabilitást eredményez, gátolja a penész és élesztőgombák szaporodását. Egy egyedülálló „oxigénbefogó” törzskombinációval a Lactobacillus Lactis0224, mely a gombafajok elszaporodását hivatott gátolni, valamint a Lactobacillus Buchneri (heterofermentatív törzs ), mely ecetsavat termelve gátolja a káros mikroorganizmusok elszaporodását. Így biztosítva takarmányaink kiváló aerobstabilitását.

aerostabilitas

 

 

A grafikonon egyértelmű szignifikáns kölönbség figyelhető meg az aerobstabilitás tekintetében, a silódomb belsejében lezajló hőmérsékletváltozás és az eltelt idő függvényében.


Ugyanis a kezeletlen takarmány esetében már a 96. órában a takarmány hőmérséklete átlépi a környezeti hőmérséklet maximumát, míg a SiloSolve®-al kezelt termék esetében ugyanez a jelenség csupán a 186. órában figyelhető meg, mindösszesen oC-fokkal, majd
szinte azonnal beáll egy állandó értékre.


Szembetűnő még az óriási különbség a kezelt és kezeletlen termények között a hőmérsékletkülönbség mértékében és nagyfokú ingadozásában.

 

 

 

gombakA fermentáció 90. napján 20 oC -fokos környezeti hőmérséklet mellett a takarmányban lévő penészgombák száma 98,2%-al kevesebb, az élesztőgombák száma 99,2%-al kevesebb a SiloSolve® -al kezelt termény esetében.

 

Alacsony szárazanyagtartalom

A másik leggyakrabban előforduló hiba az alacsony szárazanyagtartalom. Ilyenkor takarmányaink a fermentáció során hajlamosak az ún. klosztrídiumos erjedésre.
A klosztrídiumok elszaporodása nagymértékben csökkenti a szárazanyagtartalmat és a fehérjetartalmat takarmányainkban.
A SiloSolve® MC és EF termékeket kifejezetten úgy alakították ki, három baktáriumtörzs speciális kombinációjával, valamint enzim felhasználásával:

SILOSOLVE® EF/MC

• Enterococcus Faeceum DSM22502/1k20602
• Lactococcus Lactis DSM16568/1k20720
• Lactobacillus Plantarum SR3.54(NCIMB30117/1k2083
• Xylanase (EF)


A törzsek ilyen módon megfelelő kombinációja megakadályozza a nemkívánatos mikrobák, klosztrídiumok elszaporodását.
Mindezek mellett javítja az erjedést, csökkenti a szárazanyagtartalomveszteséget és a fehérjeveszteséget, ízletesebb takarmányt eredményez, mely fokozza a takarmányfelvételt és akár 2-5 %-al magasabb tejhozamot, így jobb megtérülést eredményez.
Az elmúlt évek kísérleti eredményei igazolják, hogy a SiloSolve®-al kezelt és kezeletlen takarmányok között komoly szignifikáns különbségek mutatkoznak a tejsav ecetsav arány változásában,

tejsavarany

az általános romlási folyamatokban (a SiloSolve® MC-vel kezelt terményben akár 50%-al alacsonyabbak a romlási veszteségek)

szilazs

valamint a takarmány ammónia-N tartalmának tekintetében is.

tablazat

A SiloSolve® -al kezelt takarmányban 26%-al kevesebb ammónia - N felhalmozódása.
A SiloSolve®-al kezelt szenázsok és szilázsok egyértelműen jobb tejminőséget, tejkihozatalt eredményeznek.
Kísérletek tapasztalatai szerint a szomatikus sejtszám alakulása is szignifikáns különbséget mutat.

 tejminoseg

FCM/DMI vagyis a zsírtartalomra korrigált tejkihozatal a bevitt szárazanyag függvényében.

silosolve

Levonva a következtetéseket, egyértelműen állíthatjuk, hogy a SiloSolve® használatával a jobb minőségű, jobban emészthető és hasznosuló tömegtakarmányaink, biztosabb megtérüléshez vezetnek.

Tovább a kategóriában: « Silófólia - Silótömlő
fu